Tüm obez bireylerin ortak özelliği adipoz dokunun fazla birikimidir. Türkiye’de obezite sıklığı erkeklerde %20, kadınlarda %41 dir. Türkiye’de durum böyleyken bir yandan da bu alınan kiloların çok hızlı bir şekilde verilme isteği ortaya çıkmakta 1 ya da 10 kilo vermek mümkün hatta 1 haftada 7 kilo verdiğimiz danışanlarım da oldu.

Kilo vermeye karar vermiş bir kişi normal bir bireye göre çok farklı düşünüyor. 1 ayda 10 kilo vermek mümkün ancak kişiye göre özel bir durumdur. Örnek olarak 140 kg ağırlığında bir bireyin yaşına, cinsiyetine, hormon düzeylerine, kan değerlerine, kronik hastalığına, bir zayıflama sürecinde ise kaçıncı ayında bulunduğu, fiziksel aktivite durumuna bakıldıktan sonra 10 kiloyu bir ayda vermeyi sağlıcak koşullara sahipse.

İnsan fizyolojisindeki birçok değişiklikle birlikte yaş yaşlanıyor. Kas kütleniz azaldıkça, yağ kütleniz artar ve bu da bazal metabolizma hızımızı yavaşlatır. Bu nedenle gençliğimizle karşılaştırıldığında kilo verme hızımız yavaşlar. Sonuç olarak, 65 yaşındaki bir bireye kıyasla, 25 yaşındaki bir yetişkinin bir ay içinde 10 kg vücut ağırlığını kaybetme olasılığı daha yüksektir.

Cinsiyet bir faktör gibi görünmese de, kilo verme oranımızı büyük ölçüde etkiler. Kadınlar genellikle daha yüksek bir yağ yüzdesine sahiptir ve bazal metabolizma hızları erkeklerinkinden% 5-10 daha düşüktür. Bu nedenle erkeklerin ayda 10 kilo verme olasılığı kadınlardan daha fazladır.
Negatif enerji dengesi, kilo kaybı için her zaman gereklidir. Yani tüketilen kalori, tüketilen kaloriden daha az olmalıdır. Toplam kilo kaybı, vücutta oluşan enerji boşluğu ile doğru orantılıdır. Örneğin, bir kişi günde ortalama 3.000 kalori yerse ve ayda 1.000 kalori yiyebilirse, o zaman ayda 10 kg zorlayabilir. Ancak diyetin kaloriden daha önemli olduğu unutulmamalıdır.

Fazla kilo ve obezite genler yoluyla bulaşır. Ebeveynlerimizden biri veya her ikisi aşırı kiloluysa, aşırı kilolu olma şansımız yüksektir. Genetik obezite genlerine sahip kişilerin kilo vermesi de daha zor olacaktır. Bu nedenle bu kişilerin ayda 10 kilo vermesi, genetik obezite genlerine sahip olmayanlara göre daha zordur.

Diyetin ilk birkaç ayında kilo çok azalacaktır. Çünkü yağ içeriği yüksek olan kişilerde ödem de fazladır ve fazla su vücuttan atılır. Bu nedenle kilo verme ilk birkaç ayda daha hızlı ve daha fazla olacaktır. Diyet yoluyla ideal kilo 10 kg veya 20 kg ise her ay 10 kg vermekten kaçınmalısınız. Bu durum birçok metabolik anormalliğe neden olabilir. Organ disfonksiyonu en yaygın olanıdır. Bu işlev bozukluklarının örnekleri, renal absorpsiyon bozukluğuna bağlı taş oluşumunu, kolon florasının dengesizliğine bağlı kolonik hareket mekanizmasının bozulması sonucu kabızlığı içerir.

Egzersiz, kalori yakmanın en eğlenceli ve sağlıklı yoludur. Ne kadar aktif egzersiz yaparsanız ve ne kadar çok yağ yakmaya çalışırsanız, o kadar hızlı kilo verirsiniz. Bu nedenle diyetine bağlı kalan ve hızlı kilo vermek için aktif olarak egzersiz yapan kişiler çok daha kolay olacaktır. Ancak bu egzersizlerin aşamalarını takip etmek çok önemlidir. Egzersizin ilk haftasından itibaren yorucu ve uzun süreli egzersizden kaçınılmalıdır. Amaç kilo verme sırasında yağ kaybetmek olsa da kas kazanmak istemiyorsanız bu durumlardan kaçınmalısınız.

Hızlı kilo vermek için çok az kalori yenmeli. Daha az kalori yemek her zaman vücudun enerji üretim ve tüketim mekanizmalarını kesintiye uğratacaktır. Ek olarak, çok az kalori alınırsa, tüm hayati organlar yeterli enerji alamayabilir ve bazı organların kısıtlanması gerekecektir.

Kısıtlanmış organlar ve ilgili hormonlar bu süreçte ciddi şekilde zarar görebilir.Düşük kalori alımı ve yetersiz yağ alımı olan kişilerde hormonal bozukluk riski daha yüksektir. Çünkü yağ birçok hormon ve vücut yapısında anahtar rol oynar.Yani hızlı kilo verme hormonlarınızı yok ederek,
Libido kaybı,
Uyku problemleri
Sindirim sistemi sorunlarına sebep olabilmektedir.
Yani hormonların düzenini korumak ve böylece vücudun normal çalışmasını sağlamak için hızlı kilo verilmemelidir mevcut kiloya bağlı aylık kaybedilmesi ideal olan kilo kaybı şarttır.
 

WeCreativez WhatsApp Support
Merhabalar, Size Nasıl Yardımcı Olabilirim?